När man bygger sitt drömhus är det viktigt att man dokumenterar processen. Via en blogg är det enkelt att nå ut till släkt och bekanta med hur bygget av drömhuset fortskrider. Man kan också ha nytta av den bildbank med bilder från byggprocessen man långsamt bygger upp. I ett senare skede kan den vara oumbärlig att ha tillgång till.
Att planera sitt hus
Redan då man planerar sitt hus, är det bra att skriva ned sina tankar och funderingar. Via en blogg är det lätt att skapa inlägg och också få intressant feedback från läsare. Kanske har någon annan en lösning på problemen man ventilerar på sin blogg. Det är minst sagt ett krävande projekt att bygga ett drömhus. Vill man göra processen lättare bör man definitivt kolla upp en tjänst som Built.se som kan förmedla ett bygguppdrag till en mängd olika byggfirmor. Därifrån kan man sedan få hjälp under hela byggprocessen. Då får man mer tid över till att skriva och dokumentera bygget, vilket kommer vara rolig läsning när man ser tillbaka på det hela.
Att planera sin blogg
Då man vill skriva om sitt drömhus, och rent av vägen fram till det, är det bra att sätta sig in i läsarnas synvinkel. Vad hade man själv velat veta av någon som bygger ett drömhus? Det är svaret på den frågan som kan styra vad varje inlägg bör handla om. Man ska heller inte vara rädd för att problematisera och ta upp jobbiga saker med byggande, för alla vet att det är en svårnavigerad värld att bygga ett drömhus. Tvärtom känns en blogg mer genuin om man tar upp alla våndor som följer en sådan process. WordPress är det vanligaste verktyget många använder för att enkelt kunna sköta sin blogg. Verktyget har relativt låg tröskel, och det går snabbt att komma igång. På nätet finns mängder av videor som förklarar hur man enklast använder WordPress. Ibland hör man talas om Drupal, som även det är ett CMS-verktyg för att skapa innehåll till webbsidor. Här kan tröskeln för att komma igång vara något högre, men även det verktyget är väl värt att kika närmare på. Man bör även skapa en egen webbadress, istället för att låta sin blogg ligga på någon av de gratistjänster som finns. Det blir betydligt mer personligt, och kostar inte många hundralappar per år
Viktigt att tänka på
Man bör bara använda bilder som man har lov att använda, och naturligtvis är det att föredra bilder man själv har tagit ifrån byggarbetsplatsen. Man kan ju tänka sig att före- och efterbilder kommer att bli ett viktigt moment i något skede. Man måste också se till att ha en vettig struktur på sina inlägg. Gärna en ingress som fångar uppmärksamhet, följt av en brödtext, indelad i underrubriker. Att sedan följa samma struktur i alla inlägg, gör att läsaren känner igen sig, och man skapar då en bra igenkänningsfaktor. Utför man samarbeten med exempelvis företag, måste man nämna det i inläggen. Man kan söka mer information om det via Konsumentverket och deras hemsida.